Actueel

Er zit schot in het ontschotten van de schotten

Het heeft even geduurd maar langzaam begint de zorg te kantelen naar ketens en patiëntgroep benaderingen in plaats van de klassieke lijnen benadering. Dus waar substitutie nog ging over een overdracht van zorg, gaat het in netwerken om samen waarde voor de patiënt te creëren. De juiste zorg op het juist moment leveren is de grootste uitdaging hierin.

Dit betekent dat we ook naast het proces denken, waar lean een mooi optimalisatiemiddel was, gaan naar nieuwe denkmodellen zoals het netwerk denken. De impact in een succesvolle netwerkorganisatie om toegevoegde waarde te leveren als zorginstelling is veel groter. Wat maakt netwerk denken nou zoveel anders dan proces denken?

Bij proces denken is dit vaak binnen 1 organisatie en daarmee zijn de belangen vaak gelijk en anders door een hiërarchische benadering gelijk te schakelen. Bij een netwerk organisatie gaat het vooral om draagvlak en gelijkgestelde belangen.

Als fluent zijn we druk gaande met een aanpak om netwerken succesvol te laten werken. Binnenkort gaan we hier meer over bekendmaken maar voor nu even al een top 5 succesfactoren voor het opzetten van netwerkorganisaties.

  1. Besteed tijd aan elkaars belangen

Het begint met een begrip voor de uitgangsituatie en het begrijpen van elkaars belangen.

  1. Ken je keten en/of netwerk volledig

Breng de keten in kaart en snap hoe het geheel werkt. Ben transparant en zorg voor een totaal overzicht.

  1. Denk vanuit de patiënt en vanuit een patiënt ervaring

Dit is de verbindende factor en het werken vanuit een patiënt journey zorgt voor de inrichting van een duurzaam nieuw behandelproces

  1. Beelden en feiten

Verzamel informatie over de gehele keten maar ook de cijfers zodat het ook helder is wat de impact van een verandering is voor alle partijen. Over hoeveel patiënten gaat het? Hoeveel omzet gaat hiermee gepaard? Welke capaciteiten zijn benodigd? Allemaal relevante informatie om weloverwogen besluiten te nemen

  1. Budget neutraliseren

En wellicht de meest ingewikkelde, besef dat het opzetten van een netwerk organisatie, is om met ondersteuning van zorgverzekeraars of bovenliggende partijen te starten met een budget neutrale aanpak en in een aantal jaren te transformeren naar een netwerkorganisatie.

Binnenkort lanceren we een aanpak waarbij we zorgpartijen en hun omgeving ondersteunen om in zorgnetwerken succesvol te zijn. Of dit nu over spoedzorg, integrale geboortezorg of regionale zorgnetwerken gaat, we hebben een aanpak die integraal werkt. Rome was niet in 1 dag gebouwd, maar iemand heeft wel de eerste steen gelegd.

Wil je al meer weten over onze aanpak of ervaringen hiermee in het veld, neem dan contact op met Erwin of Geert: erwin@fluent.nl of geert@fluent.nl